verhuur van gekoelde opslag

Bij een bedrijf dat gekoelde opslag verhuurd, zit de uitdaging in het inzichtelijk maken van de conditionering waarden naar de klanten. Niet alleen bij vaste locaties, maar zeker ook bij verplaatsingen van partijen goederen is dat een uitdaging met de huidige oplossingen. 

Het verhuurbedrijf

Koelcellen

Het bedrijf verhuurt koel- en vries-ruimtes per m2. Niet alle verhuurde ruimtes zijn in eigendom, indien nodig wordt extra ruimte gehuurd bij derden. In een ruimte kunnen de producten staan van meerdere klanten. De klant is en blijft in principe zelf verantwoordelijk voor de conditie van zijn product en moet daarom zelf controleren of bijvoorbeeld de temperatuur binnen de grenswaarden blijft. In de praktijk doet de verhuurder dit echter voor de klant. Elke partij goederen in de ruimte heeft zijn eigen (temperatuur) sensor. Het zijn sensoren met een vaste kabel verbinding.

 

 

 

De uitdaging

gascilinders

Probleem is dat partijen vaak, ook door de klant, binnen een ruimte verplaatst worden of door de verhuurder in een andere ruimte gezet worden. Soms wordt daarbij vergeten dat er een bekabelde sensor bij zit en wordt de kabel kapotgetrokken. Dit resulteert in reparatiekosten, vervanging van sensoren en tijdelijk geen mogelijkheid tot meten. Een sensor met een vaste kabel is daarbij een dure en weinig flexibele oplossing voor gehuurde of tijdelijke locaties. Daarnaast is het met de huidige installatie niet mogelijk om de huurders inzicht te geven in de status en meetwaarden van hun producten.

 

 

De Yookr oplossing

Dashboard-voorbeeldDoor de inzet van het Yookr platform kan eenvoudig gebruik gemaakt worden van draadloze sensoren die niet enkel temperatuur meten, maar bijvoorbeeld ook luchtvochtigheid en CO2. Daarnaast kan het platform flexibel ingezet worden om bijvoorbeeld andere meetwaarden dan enkel temperatuur te registreren en tonen. Op het dashboard kan alarmering op basis van grenswaarden gemakkelijk ingesteld en bewaakt worden met automatische signalering en melding van over-/ onderschrijdingen naar huurder en verhuurder. Elke klant heeft via het dashboard toegang tot zijn eigen gegevens, waarbij het dashboard beschikbaar is via smartphone, tablet en pc. De gegevens kunnen door de klanten gebruikt voor bijvoorbeeld registratie in hun eigen kwaliteitssysteem, een automatische koppeling daarmee behoort tot de mogelijkheden.

Door de inzet van draadloze sensoren in combinatie met het Yookr platform worden de initiële kosten per koelcel ongeveer de helft lager dan de traditionele opzet met bekabelde sensoren en eigen computer systemen. Uitbreiding van het aantal koelcellen of uitbreiden met meerdere locaties is erg eenvoudig en snel geregeld, zonder dat externe monteurs of specialisten benodigd zijn.

 

Toekomstige ontwikkelingen

Naast temperatuur kunnen ook andere luchtkwaliteit metingen eenvoudig geïntegreerd worden binnen het Yookr platform en getoond op het dashboard.

Koel transportEen andere ontwikkeling is dat de partijen goederen uitgerust worden met locatie sensoren die registreren in welke koelruimte en op welke locatie binnen de koelruimte de partij zich bevindt. Dit systeem kan uitgebreid worden met locatie en conditionering informatie van de goederen gedurende transport naar de eindklant.